K-O
Kotlett, kötés, knédli, legírozás, montírozás, nedves pác és még sok más szavak jelentései
Karamell: cukrot világosbarnára pirítjuk, kevés vízzel felöntjük, és sziruppá főzzük. Karotta: egy sárgarépafajta, mely ujjnyi vastagságú, és köretként tálaljuk. Kihúzás: a marhahús angolosan, félig angolosan való sütésének fokozatát jelenti. Kímélő étkezés: energiaszegény az emésztést nem terhelő étrend. Klopfolás: hússzeletek előkészítése vékonyra veregetve. Kotlett: 8 dkg-os karajszelet. Kötés: sűrítés, habarás: víz és liszt-tejföl keveréke, az étel sűrítése megfelelő állagúra. Kovász: élesztő, meleg tej, liszt és cukor keveréke, olyan eljárás, melyet keltészták készítésénél alkalmazzuk. Knédli: főtt burgonyából és lisztből készített tészta, amit hengerformára alakítunk, és kis szeletekre vágva kifőzzük enyhén sós vízben. Krémleves: a leves hozzávalóit turmixoljuk, és legírozással dúsítjuk. Kulőr: cukorfesték. Larder: húsok szalonnával való tűzdelése. Legírozás: tojássárgája tejszínnel elkeverve, olyan eljárás, melyet krémlevesek, mártások elkészítésénél alkalmazunk. Lerakás: rétegezés pl. rakott burgonya készítésénél: burgonya, tojás és a kolbász sorba rakása. Linzer: omlós tészta: 1 rész porcukor, 2 rész zsír, 3 rész liszt. Macérer: pácolás fűszerekkel, olajjal, citrommal. Mángold: répaféle növény és a levélnyél részét használjuk. Megfuttatás: az előkészített nyersanyagot olajon hirtelen pirítjuk. Montírozás: vajjal való dúsítás, sűrítés. Nyárson sütés: különböző méretű húsok pálcára fűzve, tűz fölé tartása állandóan forgatva, közben szalonnával kenegetve Nedves pác: víz, bor, zöldségek és fűszerek keveréke. Vadhúsokat szoktunk néhány napra ebben a lében pácolni. Nokedli: galuska Német bors: bazsalikom Omlett: tejszín tojással összekeverve és olajon megsütve. Orda: édes túró Orly: húsfélék, zöldségek: sörrel készített palacsinta tésztában sütve. Orja: sertés gerinccsontja, levest készítünk belőle. Oregano: vadmajoránna
|