Hozzávalók:
fél kg vegyes száraz bab 25 dkg zöldbab (fagyasztott vagy friss) 1 kis fej karfiol rózsáira szedve 1 nagy fej lila hagyma vékonyra szeletelve 1 nagyobb húsos piros paprika 2 cm-es csíkokra szeletelve 1 bögre almaecet 3-4 evőkanál szűz olívaolaj 3-4 evőkanál lehetőleg barna cukor vagy melasz 3-4 evőkanál bazsalikom (száraz vagy friss) 1 teáskanál tengeri só 1 teákanál fekete bors 3-4 gerezd fokhagyma 1 csomag petrezselyem vagy zeller zöldje
A babokat megfőzzük és leszűrjük. Egy nagy tálban összekeverjük a babokat, zöldbabot, karfiolt, hagymát és a piros paprikát. Elkészítjük az öntetet: beleöntjük egy kis fazékba az ecetet, olajat, cukrot, bazsalikomot, sót, borsot, és összeforraljuk. A forró öntetet ráöntjük a babsalátára, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, petrezselymet vagy zeller zöldjet, és jól összekeverjük. Hűtöszekrénybe tesszük, és hagyjuk összeérni egy pár óra hosszat. Kb. 10-12 adagnak felel meg és kb. 5-6 napig eltartható. |