Hozzávalók: • 1 kg liszt • 2,5 dkg élesztõ • 1/2 teáskanál cukor • 1/2 evõkanál só • min. 0,5 l langyos víz
Elkészítés: Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztõt, a cukrot ées a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belõle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütõt a lehetõ legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütõpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelõször nyújtottunk, az kerül be elõször, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütõbe. A sütõablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínûre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit szeret.
Tanácsok: 10-15 db lesz belõle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és mikrózható.
|