Hozzávalók: 4 naphal (tőkehal vagy keszeg), diónyi friss gyömbér, 2 csokor újhagyma, 2 teáskanál őrölt szecsuáni bors, 2 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry (tokaji szamorodni), 2 nagy paradicsom, só, 2 citrom, 4 szál citromfű, 8 szem cukrozott cseresznye, 0,5 dl olaj
A halakat megtisztítjuk, belsőségüket kiszedjük, fejüket levágjuk. A haltesteket jól megmossuk és átlósan beirdaljuk. Kevés sóval elkevert hámozott, finomra vágott gyömbérrel, sherryvel, szójaszósszal kívül belül bedörzsöljük, és 30 percig pácoljuk. A pácból kivéve wokban felhevített olajban aranysárgára sütjük, majd lecsöpögtetjük. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát, meghintjük szecsuáni borssal, kevés sóval, rátesszük az apró kockára vágott paradicsomot, és erős tűzön átforgatjuk.
Tálaláskor szezámolajat keverünk bele. Előmelegített tányérokra tesszük, tetején elosztjuk a forró paradicsomos mártást. Citromkarikával, cukrozott cseresznyével, citromfűvel díszítjük. |