S-Zs
Tudod, hogy mit jelent a savarin, sodó, spatula, sraffozás, szegy, szilvareszt, stek, tarkedli, turnírozni, toast, truffli?
Savarin (szavaren): kelt tésztából készül egy speciális gyűrű alakú sütőben, - forró barackízzel megkenjük, vegyes gyümölccsel megszórjuk, és tejszínhabbal díszítjük. Saigmant (szényan): angolosra sütött húsok sütési foka Salpicon: ragu (gomba, zöldség, hús) Smizírozás: formák, aszpikkal való bélelése Sodó: melegmártáshoz tojásfehérjét keverünk Sódar: füstölt sonka Sprotni: szardíniaféle különböző apró hal, olajban vagy füstölve Spatula-spakli: késhez hasonló, nem éles szerszám Spiz: díszes tű mellyel díszítünk (rászúrunk különböző díszítőanyagokat) Sraffozás: sűrű bevagdosás: pl. pogácsa Szardella: apró szardíniafajtájú halak pépesítve Szalamander: sütőberendezés Szárazpác: húsok különböző fűszerekkel való bedörzsölése Szegy: borjú, marha és nagyobb állatok: mellkasi és has alatti része Stek: sertés diójából 15-18 dkg –os szelet, rostonsütve Szilvareszt: párolt szilva Szokli: tálalótálra köretet rakunk, és arra tesszük a húst (ez lehet csak saláta is) Szűzpecsenye: rövidkaraj alatti hengeres alakú húsrész Stircelt burgonya: hagymás tört burgonya Tarkedli: élesztős palacsinta tészta Tányérhús: főtt marhahús: hátszínből, a csonttal együtt levágott szelete Timbál: sóslinzerből készült tésztakosár Toast: pirított zsemle Tőtike: zsenge szőlőlevélbe töltött darálthúsos töltelék Truffli: szarvasgomba Turnírozni: zöldségfélék recésalakú formázása Tűzdelés: fokhagymával, szalonnával, fűszerekkel készített hús (a húst bevágjuk, és pl. a fokhagymát a résbe dugjuk) Velesült burgonya: a hússal együtt sütött cikkekre vágott burgonya Velsh rabbit: sajtkrémes pirított kenyér Vetrece: savanykás ízű marhatokány (erdélyi étel) Vinaigrette: zöldfűszer vagdalék: petrezselyem, bazsalikom, tárkony stb. Zsálya: fűszer és gyógynövény: levele vadételek fűszere
|