Áfonyás muffin
Muffint sütni a leghálásabb dolog. Nehezen rontható el, csak összekavarja az ember az összetevőket, beledobál pár szem aprított gyümölcsöt, kevés csokit, egy kis sütés, és kész is.
Hozzávalók (24 db-hoz): - 2 bögre görög natúr joghurt (azért görög, mert ez sűrű, krémes állagú) - 1 bögre cukor - 2 tojás - 3/4 bögre olaj (semleges ízű növényi, és igen ennyi kell bele hogy omlós legyen) - 1 ek vaniliaeszencia - 4 bögre sütőporos liszt (self-raising) - 1 tk szódabikarbóna - 100g apró csokipasztilla, de lehet táblás csoki is aprítva - 150g fagyasztott áfonya (muffinhoz jobb a fagyasztott, nem törik széjjel) - 24 db muffin papír (ha nincs muffin tepsink, akkor öntartós-fémszerkezetes papír kell)
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és amíg melegszik összekeverem a tésztát. Egy nagy tálba öntöm a joghurtot, a cukrot, a tojást, az olajat és a vaniliaeszenciát. Jól kikavarom, hogy a cukor teljesen feloldódjon benne. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, majd ezt a keveréket beleöntöm a joghurtosba. Jól összekavarom az egészet. Ha túl kemény lenne a tészta, akkor lehet adni hozzá pár ek tejet/joghurtot/tejfölt. A végén beleforgatom a csokipasztillákat és a fagyott áfonyát. (ízlés szerint bármi tehető bele és megszórható a teteje mandula/dióforgáccsal is) Muffinpapírral kibélelem a tepsit, és mindegyikbe egy-egy ek masszát pottyantok. A legegyszerűbb két evőkanállal dolgozni. A tepsit betolom a sütőbe és kb. 25-30 percig sütöm. 20 percig biztos hogy nem nyitom ki a sütő ajtaját, nehogy összeessen a muffin. 20 perc után azonban tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a süti. (hústűt vagy egyszerű fogpiszkálót szúrok az egyik muffinba, és ha ragad a vége akkor még 5 perc sütés) Várjuk meg míg kihül a muffin, mert csak úgy jön le a papír szépen róla!
|