Banános túróval töltött palacsinta
Hozzávalók 6 darabhoz:
A palacsintatésztához:
40 g vaj, 130 g búzaliszt, 2 tojás, 150 ml tej, 100 ml tejszín, 2 ek. cukor
a töltelékhez:
250 g sovány tehéntúró, 2 ek. tejszín, 2 ek. barnacukor (nyerscukor), 1 tasak vanillincukor, 1 ek. citromlé, 2 banán, 60 g mazsola
Sütéshez:
60 g margarin
Díszítéshez:
3 ek. csokoládéreszelék
A palacsintatésztához kis edényben felolvasztjuk a vajat, és kissé hűlni hagyjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk. A tojásokat kézi habverővel összekeverjük a tejjel, tejszínnel és cukorral, majd keverés mellett apránként a liszthez adjuk, vigyázva arra, hogy ne csomósodjon. Ezután a folyékony vajat a tésztába keverjük, és 30 percig pihentetjük. A töltelékhez a túrót elkeverjük a tejszínnel, cukorral, vanillincukorral és citromlével. A banán héját lehúzzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a mazsolával együtt a túrókeverékhez adjuk. (Igyekezzünk nem megenni a palacsintába kerülés előtt!) A tésztát jól átkeverjük. Kevés margarint felolvasztunk egy (28 cm átmérőjű) serpenyőben. (A palacsinta is sokkal finomabb, ha nem olajban, hanem vajban vagy margarinban sütjük!) Beleöntünk egy kis merőkanálnyi tésztát, és – forgatva – az alján egyenletesen elosztjuk. A palacsinta mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Mielőtt megfordítjuk, a serpenyőbe kevés margarint teszünk. A megmaradt tésztából még öt palacsintát készítünk, és melegen tartjuk. (Kicsit vastagabb lesz a végeredmény a megszokott palacsintánknál!) Minden palacsinta egyik felére túró-banán tölteléket teszünk, ráborítjuk a másik felét, majd háromszögletűre hajtva táskát formálunk belőle. Csokoládéreszelékkel megszórva tálaljuk. (Csokireszelék híján csokiszósszal is próbálkozhatunk!
|