Gundel palacsinta
4 személyre, 8 db palacsinta
Hozzávalók:
Palacsinta:
2 tojás, 1 csésze liszt,
1 csésze tej,
1 teáskanál vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
1/3 csésze szódavíz, csipetnyi só,
1 csésze napraforgóolaj, a sütéshez.
Diótöltelék:
1 csésze tejszín,
4 evőkanál rum,
100 g kristálycukor,
125 g őrölt dió,
125 g durvára darált dió,
50 g mazsola,
1 púpozott evőkanál őrölt fahéj.
Csokoládémártás:
100 g félédes csokoládé,
3 tojássárgája,
1 evőkanál vaj,
1 csésze tej,
4 evőkanál kristálycukor,
1 teáskanál vaníliás cukor,
2 teáskanál kakaópor,
3 evőkanál rum,
40 g vaj, a pirításhoz,
porcukor.
Elkészítése
Palacsinta
Egy 2 litetes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, citromhéjat, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét ( híg tejfölhöz hasonlítson ). Fél órát pihentetjük a tésztát. Egy kiolajozott kb. 200 mm átmérőjű palacsintasütőt felhevítünk, ebbe 1/3 csésze tésztát öntünk, és úgy forgatjuk a sütőt, hogy egyenletesen bevonja a tészta. Körübelül 20 másodperc sütés után a palacsintát megfordítjuk és ugyanannyi ideig sütjük a másik felét is. 8 db palacsintát sütünk.
Diótöltelés
A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még egy kis tejszínt. A nyolc palacsintára elosztjuk a tölteléket és henger alakúra göngyöljük.
Csokoládémártás
A csokoládémártáshoz egy félliteres lábasban a tejjel együtt vízgőzön, gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot, kakaóport, vajat, rumot, és vízgőz felett kevergetve 5 percig melegítjük. Levesszük a tűzről. Ha túl sűrű, és emiatt nem tudjuk önteni, tejjel hígítjuk.
Tálalás
A palacsintasütőben felmelegítünk 20 g vajat, majd belehelyezünk 4 db feltekert töltött palacsintát és mindkét oldalukat világosbarnára pirítjuk közepes lángon. Melegre tesszük a 4 db palacsintát, majd a következő 4 palacsintát pirítjuk meg. A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket meghintjük porcukorral. Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel palacsintát.
Megjegyzés: ha lángolva akarjuk tálalni, akkor a Gundel palacsintát háromszög alakúra hajtjuk töltés után, majd szintén megpirítjuk. Sorban meleg tálra helyezzük a forró palacsintákat, fél oldalukat leöntjük forró csokoládészósszal, a másik oldalukat porcukorral hintjük meg. 6 evőkanál rumot felmelegítve ráöntünk a palacsintákra és az asztalnál meggyújtjuk.
|